top of page

Kirje Kummitukselle

(Alkuperäinen teksti kirjoitettu ZOOTOPIA projektiblogiin vuonna 2015)

Mia Mäkelä


Rakas Milu,


Toivottavasti et pahastu, että kutsun sinua kiinalaisella nimelläsi Milu, enkä davidinhirveksi, kuten Euroopassa on tapana. On ikävä velvollisuuteni kertoa sinulle jotain, jota et ehkä haluaisi tietää, mutta koen että on tullut aika paljastaa todellinen tilanteesi. Asia on nimittäin niin, että sinua ei enää ole.


Olet elävä haamu, joka kummittelee eläintarhoissa ja safaripuistoissa ympäri maailmaa. Todellisuudessa sinä katosit luonnosta jo 1000 vuotta sitten. Katoamisesi jälkeen elit ihmisenvaraisena Kiinan keisarillisessa metsästyspuistossa. Jäljelle jääneet esivanhempasi suljettiin visusti muurien taakse vartioiden kera. Joku oli joskus keksinyt että sarvesi nostattavat mieskuntoa. Eikö olekin hullu juttu ? Mistähän sellainen keksittiin? Tiesikö tarinan keksijä että sarvesi ovat erogeeniset, kuten muidenkin hirvieläinten?


Emme olisi ehkä koskaan tavanneet ellei ranskalainen lähetyssaarnaaja Armand David olisi kuullut sinusta ,"Sibuxiang", myyttisiä tarinoita. Sinua kutsuttiin neljällä tavalla erilaiseksi. Sinulla oli hevosen kasvot, aasin häntä, lehmän sorkat ja peuran sarvet. David pääsi katsomaan sinua lahjomalla vartijoita. Hän päätti saada sinut mukaansa elävänä tai kuolleena ja monen mutkan kautta hänen onnistui rahtaamaan muutama esi-isäsi Eurooppaan. Täällä heidät suljettiin eläintarhoihin ja se on ainoa syy miksi olet täällä tänään.


Nimittäin keisarillisen metsästyspuiston suljetussa tilassa oleville lajikumppaneillesi kävi köpelösti. Ne yksilöt joita ei vienyt tulva tuhosivat sisäsiittoisuus tai tappoivat ihmiset nälkäänsä ensimmäisen maailmansodan ja boksarikapinan aikana.

Tieto katoamisestasi kiri Eurooppaan ja jäljelle jääneet kymmenisen sukulaistasi kuljetettiin Englantiin. Heidät koottiin yhteen Lordi Bedfordin eläinpuistoon Woburn Abbeyhin, jossa he lisääntyivät ja monen sukupolven kierron jälkeen synnyit sinä ja sisaruksesi.


Emme enää muista miten elit tai mitä söit kun olit vielä villi. Leveät sorkkasi vihjaavat että pidit vetisistä maastoista. Muistatko itse miksi sinusta tuli tuon näköinen ja oloinen ? Onko sinulla kuvia ja ääniä syvällä lajimuistissasi ?


Olen pahoillani milu, että juuri sinulle kävi näin. Et todellakaan ansainnut sukupuuttoa. Olit rauhaa rakastava, etkä uhannut ketään.


Onneksi voin kertoa sinulle hyviä uutisia. Sukusi on palannut Kiinaan, niille maille, joilla laidunsitte jo pari sataa miljoonaa vuotta sitten. Nykyään yli 3000 kaukaista sukulaistasi käyskentelee puolivillinä suojelualueilla ympäri Kiinaa. Sinä palaat Milu! Eräänä päivänä sinusta tulee taas villi ja vapaa.6 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page