ESSEE_ Keskiajan naiskäsitysten kirjo

___Isabella I Kastilialainen (1451-1504), Kastilian ja Leónin kuningatar. Isabella valvoi sotilashallintoa. Tarvittaessa hän esiintyi joukkojensa joukossa - esimerkiksi piirityksen jälkimmäisissä vaiheissa, jolloin hän saapui täydessä panssarissa ja kokosi joukkonsa. Toisinaan Isabella jopa otti henkilökohtaisen armeijan komennon kentällä ja johti onnistuneita piirityksiä. (wikipedia)
Mia Mäkelä
Pohdiskeluni kohdistuu ristiretkien vaikutukseen keskiajan naisen rooliin. Lähdetekstien mukaan naisen asema keskiajalla oli lähinnä vaimo ja äiti, aina miehen alapuolella, oli kyseessä sitten isä tai aviomies. Näiden naisroolien, joiden sisältö oli lähinnä kuuliaisuus ja hedelmällisyys, lisäksi oli myös nunnia, joilla oli ehkä parhaat mahdollisuudet koulutukseen ja henkiseen kukoistukseen. Keskiajalla oli kuitenkin lukumäärältään enemmän naisia kuin miehiä (Moriarty 160-1), näin ollen naimattomien naisten joukko on saattanut olla hyvinkin suuri. Miesten lukumäärää vähensi myös jatkuvat sodankäynnit ja ristiretket.
Naimattomien naisten ja nunnien lisäksi monet vaimot elivät kuitenkin hyvinkin “naimatonta” elämää ristiretkien aikana. Ristiretket olivat sotaretkiä joiden tavoitteena oli saada Jerusalem ja pyhä maa muslimien vallasta takaisin katoliselle kirkolle. Ristiretket tapahtuivat 1095 ja 1291 välissä, eli noin 200 vuoden ajan.
Toisen ristiretken (1147–1149) jälkeen naisten osallistuminen ristiretkiin kielletttin, joten poikkeuksia ja pesijänaisia lukuunottamatta, he jäivät kotiin pitämään huolta taloudesta ja perheestä sekä puolustuksesta ryöstöretkien varalta. Näin nainen omaksui “miehisen” roolin ja päätti talon asioista. Miehen poissaolo ristiretken aikana saattoi kestää jopa kymmenen vuotta, jonka aikana naisen asema, rooli ja kyvyt oletettavasti vahvistuivat hänen kokemuksensa kasvaessa.
Ristiretkien aikana kotiin jääneellä naisella oli myös muita etuja miehensä kanssa asuvaan naiseen verrattuna, olettaen että hän noudatti naiseen kohdistuvia siveyden odotuksia. Hän mahdollisesti säästyi jatkuvilta hengenvaarallisilta synnytyksiltä ja sai näin paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä kypsään ikään asti, jopa viisikymppiseksi. Keski-ikä naisilla kun oli, riippuen ajankohdasta, vain 24 vuotta (Gies and Gies, City 58).

Taistelu Konstantinopolista (wikipedia)
Jos nainen menetti miehensä ristiretkellä, hän peri kolmasosan miehen omaisuudesta ja sai siihen määräämisoikeuden. Talonpojan vaimo sai yleensä kaiken (Gies and Gies, City 69). Tilanne oli tavanomainen sillä tuhansia ristiretkeläisiä katosi tai kuoli taisteluissa, matkalla tai sairauteen. Ottaen huomioon leskien suuren määrän, yleistä käsitystä keskiajan naisten asemasta voi kyseenalaistaa. Vaikuttaa siltä, että miehen läsnäolo, oli se sitten isä tai aviomies, verotti naisen “tärkeyttä” ja selviytymismahdollisuuksia, joten ristiretket saattoivat toimia jopa naisen emansipaation lähteenä.
Leskillä ja naimattomilla naisilla oli siis etuja vaimoihin verrattuna, jos vertailu tapahtuu naisen itsemääräämisoikeuden suhteen. Naisen turvallisuus oli kuitenkin uhattuna juuri ryöstöretkien ansiosta, koska monet olettivat että nainen ei pystyisi puolustautumaan yhtä hyvin kuin mies. Naisen johtamasta puolustuksesta löytyy historiallista aineistoa, kuten Lady Alice Knyvetin ajatukset linnassan vastatessaan linnaa piirittävälle joukolle:
“I will not leave possession of this castle to die therefore; and if you begin to break the peace or make war to get the place of me, I shall defend me. For rather I in such wish to die than to be slain when my husband cometh home, for he charged me to keep it.”
Nainen voi myös mennä uusiin naimisiin, jolloin hän jälleen menetti omaisuutensa ja itsemääräämisoikeutensa uudelle miehelleen. Voi siis olettaa, että moni leski ei ainakaan tästä syystä etsinyt uutta aviomiestä.

留言